Browse By

Energetski bljesak: Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu

Ako je rock glazba govorila o iskustvu – autobiografskom ili izmišljenom – rave je konstruirao jedno iskustvo: zaobilazeći tumačenje, slušatelj je ubačen u vrtlog povišenih senzacija, apstraktnih emocija i umjetne energije.
Rave glazba predstavlja fundamentalni raskid s rockom ili, barem dominantnom (engleskom) književnom i socrealističkom paradigmom rock kritike, koja se fokusira na pjesmu i priču. Rave je od samog početka nešto više od glazbe i droge; rave je matrica životnog stila, ritualiziranog ponašanja i vjerovanja. Običnom promatraču možda djeluje kao neki uvrnuti kult, no za sudionike rave je poput religije.

Simon Reynolds

Simon Reynolds autor je nekoliko vrlo zapaženih knjiga o glazbi, od kojih su posljednje objavljene, Rip It Up and Start Again: Postpunk 1978 – 84 i Bring the Noise: 20 Years of Writing About Hip Hop.
Objavljuje u publikacijama kao što su New York Times, Observer, Salon, Guardian, Unict i The Wire. Vodi I blog Blissblog na http://blissout.blogspot.com.
Rođen je u Londonu, sa suprugom I dvoje djece živi u New Yorku.

U ovom dopunjenom i proširenom izdanju Energetskog bljeska (originalno objavljenom 2008.) Simon Reynolds nije promijenio osnovni tekst knjige iz 1998. godine (koja se bavila bazičnim žanrovima techna i housea), već je samo dodana nekolicinu poglavlja koja pokrivaju ono što se dogodilo kasnije: uspon trancea, 2step garage eksplozija, retro-elektro povratak osamdesetih i – u brzom pregledu – kriza i konsolidacija plesne kulture i pojava nedefiniranih žanrova, kao što su mikro-house, breakcore, grime i dubstep. U ovo izdanje – prvo na hrvatskom jeziku – dodano je poglavlje o DJ-iranju i remiksiranju. Ako se intonacija novog materijala u Energetskom bljesku uvelike kreće prema predmetu, i dalje je jasno da je autor sklon: svaki novi razvoj mjeriti spram prvotne faze ravea s početka devedesetih.
Energetski bljesak je esencijalna i nezaobilazna kronika jednog važnog fenomena koliko i knjiga autorovih općih i teorijskih ideja o plesnoj kulturi, prožeta intervjuima iz zadnjih deset godina, a konstruirana i ispisana kao dijalog sa zamišljenim sugovornikom.
Cijena: 159,00 Kn
Cijena s popustom: 143,10 Kn
Izdanje naručite putem Naklade Ljevak, na sljedećoj adresi.