Browse By

Editors na Mainu Exita


Ako ste štovatelj britanske alternative, činjenica da je bend Editors potvrdio nastup 8. srpnja na glavnoj pozornici Exit festivala će vas oduševiti! Ako to još niste postali, budite sigurni da je to bend koji će vas «natjerati» da postanete ljubitelj indie rocka. Ako ste ipak fan „elektronskijeg“ zvuka, obradovat će vas činjenica da će set Dance Arene djeliti DJ zvijezde okupljene oko projeka Rebel Rave: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler.
Još od izlaska prvog albuma 2005. godine, Editors vrijede za jedan od najpopularnijih indie rock bendova u svijetu, sa dva platinasta albuma, i preko milijun prodanih izdanja. Njihova specifična i nerijetko mračna mješavina syntheva, gitara i dvoznačnih tekstova izdvojila ih je iz mora bendova i donijela internacionalni uspjeh.
Sada već šest godina duga karijera Editorsa počela je na Staffordshire Univerzitetu, gdje su se četiri mladića koja i danas čine bend upoznala na studiju muzičke tehnologije. Njihov prvi album, nazvan The Back Room, izlazi 2005. godine za izdavačku kuću Kitchenware. Hitovi poput „Bullets“, „Munich“ i „Blood“ doneli su im pozamašnu bazu obožavatelja, priznanje kritike, preko milijun prodanih albuma, nastupe na najvećim festivalima i, naposljetku, nominaciju za prestižnu „Mercury“ nagradu.
Njihov drugi album izlazi 2007. godine, pod nazivom „An End Has a Start“ i odmah se penje na prvo mjesto liste najprodavanijih izdanja u Velikoj Britaniji. Niz koncerata koji su usljedili učvrstio ih je kao jedan od najboljih i najprofesionalnijih bendova koje možete vidjeti uživo. Prateći svoj trend izdavanja nove ploče svake dvije godine, 2009. nam dolazi i treći album „This Light and on This Evening“, koji je, još više se oslanjajući na sinteve i nove tehnologije također debitirao na prvom mjestu po prodaji u Velikoj Britaniji i iznjedrio velike hitove «Papillon» i «You Don’t Know Love». Na četvrtom albumu se već uveliko radi, a bend u međuvremenu pouzdano kvalitetnim živim nastupima usrećuje festivalsku publiku širom svijeta.
Osim Editorsa, posetitelji Exita će na Main Stageu slušati i muzičke autoritete poput Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman, M.I.A, Bad Religion, Santigold, House of Pain, Magnetic Man i mnoge druge. Nesumnjivo – fino društvo!
Posljednje večeri na Dance Areni imat ćete rijetku i izuzetnu priliku čuti i vidjeti Rebel Rave, back to back set koji čine tri dobro poznata imena: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler, okupljenih oko matične izdavačke kuće, „Crosstown Rebels“.
Damian Lazarusova svestranost se već dugo godina vidi kroz aktivnosti u izdavaštvu, produkciji i promoviranju svježih i inovativnih izvođača. Razvoj svoje karijere okrunio je 2004. godine, lansiranjem nove etikete pod imenom Crosstown Rebels, posvećene promociji isključivo underground elektronske dance muzike i mnogobrojnim kompilacijama među kojima se nalazi i  „Rebel Rave“ kompilacija sa kraja 2010. Eksperimentiranje sa različitim stilovima postavilo je Jamie Jonesa na sam vrh svjetske techno i house scene.Karijeru je započeo za vreme studiranja u Londonu ali su ljeta provedena na Ibizi bila okidač za prve veće setove i rezidenture, gdje je uspešno predstavljao svoj prvi singl, Amazon. Ubrzo potom su usljedila izdanja za Crosstown Rebels, Get Physical, Cocoon i Poker Flat da bi nakon serije hitova na Beatportovim Top 10 listama u 2008-oj, 2009. izbacio prvi album pod nazivom Don’t You Remember The Future sa trakom Summertime koja je bila najveći hit na Miami Winter Music Conference-u iste godine. Enfant terrible Detroit house scene, Seth Troxler, za pult je prvi put stao sa svega 16 godina, živi i radi u Berlinu već godinama, a do sada ga je Resident Advisor postavio na treće mesto na Top 100 listi najboljih DJ-eva, odmah iza Ricarda Villalobosa i Richie Hawtina.