Browse By

Ecstasy nema štetnih posljedica na rad mozga


Omiljena “poslastica” fanova rave i elektronske glazbe – droga ecstasy – nema dokazano štetnih posljedica na rad mozga, pokazalo je jedno od najvećih istraživanja o posljedicama uzimanja MDMA, tj. 3,4-metilendioximetamfetamina (kako glasi stručni naziv za tu ilegalnu supstancu) – piše Jutarnji.hr.

Plesači nisu relevantni

Istraživanje je proveo tim na čelu s profesorom Johnom Halpernom s Harvard Medical School, a rezultati su oobjavljeni prošlog tjedna u časopisu Addiction.
Premda se uzimanje ecstasyja do sada dovodilo u vezu s oštećenjima centralnog živčanog sustava, Halpern je oštro iskritizirao kvalitetu svih istraživanja koja ecstasy dovode u vezu s oštećenjima mozga. “Previše je studija koje su provedene na malim populacijama, a iz kojih su se potom izvlačili nevjerojatni dalekosežni zaključci”, rekao je Halpern, dodajući da su neka prijašnja istraživanja proučavala korisnike iz kulture cjelonoćnog plesanja, zbog kojih su oni bili izloženi nedostatku sna i tekućina, što su, sami po sebi, faktori koji proizvode dugotrajne kognitivne efekte.

1500 sudionika

Osim toga, ističe Halpern, nije uzeto u obzir ni to da korisnici ecstasyja konzumiraju i druge droge i alkohol, koji mogu utjecati na spoznavanje (kogniciju), niti to da su pretrpjeli narušavanje intelektualnih sposobnosti prije nego što su počeli uzimati ecstasy. U Halpernovoj su studiji, naime, uzeti u obzir samo oni korisnici ecstasyja koji nisu uzimali druge droge i koji nisu pretrpjeli nikakva ranija oštećenja. U eksperimentu je 1500 potencijalnih sudionika svedeno na 52 odabrana korisnika, čije su kognitivne sposobnosti bile jednake onima kod 59 osoba koje ne koriste drogu.

Vremeplov

1912. – prva sinteza MDMA, za koju je zaslužan Anton Kollisch
1970. – droga je prvi put detektirana u tabletama koje su se raspačavale u Chicagu
1977. – u Velikoj Britaniji MDMA je postao ‘class A’ droga
1984. – naziv ecstasy skovan je u Kaliforniji
1989. – rave i eletronički partyji na kojima se konzumirao ecstasy rezultiraju ‘Drugim ljetom ljubavi’. Prva smrt od ecstasyja u Velikoj Britaniji
2005. – istraživanje provedeno na 500 edinburških studenata pokazalo je da ih je trideset i šest posto uzimalo ecstasy.
2011. – ulična cijena ecstasyja u Velikoj Britaniji između 3 i 8 funti
Izvor: Jutarnji.hr