Browse By

Diva britsoula Estelle u Ljubljani!


9. svibnja u okviru turneje All of me pozornicu Kina Šiška u Ljubljani posjetit će Grammyjem nagrađena britanska R&B/soul pjevačica Estelle. Krajem prošlog tjedna Estelle je preko popularne društvene mreže Twitter svojim obožavateljima javila da je upravo završila s intervjuima za odabrane medije i da se već jako veseli svom nastupu u Ljubljani idućeg mjeseca. Pjevačica se i inače na Twitteru redovito javlja svojim obožavateljima, koje u šali naziva moji miljenici (hastag #mydarlings). Želite li biti upoznati s događajima u njezinu životu, možete jednostavno pratiti njezin  EstelleDarlings twitter profil.

Nakon sna o američkom dječaku godine 2008, “jedinoj ljubavi” s kojom je pod dirigentskom palicom DJ zvijezde Davida Guette nastavila harati glazbene ljestvice i kraćeg stvaralačkog predaha, na koncertne pozornice vraća se nova, zrelija Estelle. Njezini uzori Mary J. Blige, Missy Elliot, Kanye West i Jay-Z posadili su u njoj sjeme vrhunske izvođačice.

Godine 2009. osvojila je Grammyja za pjesmu »American Boy«, na kojoj je surađivala s Kanyjem Westom. U trenu je osvojila vrhove glazbenih lista. Ova nagrada i brojne druge nominacije donijele su joj mjesto dive britsoula. Od tada, put ju je vodio prema vrhu, stazama hip hopa i R&B-ja. Mainstream ju je preuzeo.

Već godine 2002. priznati engleski glazbeni publicist Tim Westwood označio je Estelle kao »Britanski talent kojemu je potrebno posvetiti svu pozornost“, a nekoliko godina kasnije i Music Week označio ju je s »vrlo vjerojatno će uspjeti i u mainstreamu«. Prvi put je uplovila u elektronske vode već godine 2005., puno prije uspješnice “One love” s Davidom Guettom. Vjerojatno vam je ostala u pamćenju suradnja sa skupinom Faithless u pjesmi “Why Go“.

Prije nekoliko dana predstavila je novi video uradak za pjesmu “Do My Thing” s Janelle Monae. U pjesmu jako vjeruje i želi da što više ljudi prihvati njezinu poruku, još je dodala preko svoga Twittera.

Album koji je prekretnica

Kao što kaže, album All of me za nju predstavlja prekretnicu, naime uz njega je  intimno  odrasla, što se jasno odražava u njezinoj glazbi. Za Estelle možemo reći da ima toplinu Lauryn Hill i Mary J. Blige te energiju Missy Elliot. Zbog toga su i album i izvođačica inspiracija, s velikom dozom elegancije.

»Kad sam stvarala svoj novi album, u studio sam dolazila nabijena osjećajima, zbog svega što mi se tada u životu događalo. Jednom bih u studio doskakutala s osmijehom, a drugi put bila bih ljuta i razdražena. Sve skupa prelila sam u note koje su zapisane na mom najnovijem uratku.« (Estelle)

Dobro se snalazi u različitim žanrovima: R&B, Soul, Hip-Hop, Pop, Reggae. A ne strahuje ni od muških kolega. Na svojim albumima, između ostalih, surađuje i s imenima kao što su: John Legend, Rick Ross, will.i.am., Wyclef Jean, Mark Ronson.

»Nadam se da će se album ljudima svidjeti. Stvarala sam ga tri godine i zaista je vrlo osoban, svaka pjesma je kao istinski trenutak u kojemu je sakrivena  priča. Za ovaj album morala sam živjeti, morala sam odrasti.« (Estelle)

Posljednji album Estelle je konačno uvrstio među vrhunske glazbene izvođačice s jasnom vizijom, čiji daljnji rad zasigurno zaslužuje našu pozornost. Lijepa, zabavna, topla i samosvjesna Estelle ljubimica je Britanaca i bez sumnje, svojim nastupom u Kinu Šiška očarat će i nas.