Browse By

Caribou i Darkside otvaraju treći Dimensions festival

Arena u Puli, dvije tisuće godina star i jedan od šest najvećih rimskih amfiteatara u svijetu idući će tjedan postati jedinstvena kulisa za koncert otvorenja trećeg po redu Dimensions festivala, europskog epicentra najsvježije elektronske glazbe. Uz koncert uživo poznatog Cariboua, publika u Areni će imati priliku svjedočiti jednom od posljednjih nastupa uspješnog dua Darkside koji u rujnu prestaju s radom.
Dimensions festival u Hrvatsku dovodi neka od najvećih imena svjetske elektronske scene, a održava se na jednako čudesnoj lokaciji polutotoka i tvrđave Punta Christo pored Pule, od 28. do 31. kolovoza.
Dan prije početka samog Dimensions festivala, u srijedu, 27. kolovoza, pod zidinama Arene, uz pratnju cijelog benda, nastupit će poznati kanadski glazbenik i miljenik hrvatske publike – Caribou. Caribou je Kanađanin Dan Snaith, ranijeg umjetničkog imena Manitoba. Poznat je po mijenjanju zvuka svakim novim izdanjem objedinjujući elektronsku psihodeliju, ritmove krautrocka i bubnjeve breakbeata te stvarajući vrtoglavu i bogatu glazbenu panoramu, dok pod imenom Daphni stvara više klupski orijentiranu plesnu glazbu koju ćemo čuti na tvrđavi Punta Christo.
Mnogo se toga dogodilo u karijeri kanadskog multitalenta Cariboua nakon izlaska uspješnog albuma “Swim” 2010. godine. Caribouovi eklektični nastupi i korištenje više bubnjara istovremeno te zanimljivi vizuali zaslužni su za reputaciju izvrsnog sastava uživo. Tome u prilog idu i odlične kritike iz 2012. godine kada su nastupali kao predgrupa Radioheadu na njihovoj sjeverno-američkoj, europskoj i meksičkoj turneji. U 2013. Dan Snaith se posvetio radu na novom albumu “Our Love” koji izlazi u listopadu, a novitete iz Caribouve ropotarnice imati ćemo prilike čuti i vidjeti na koncertu otvorenja Dimensions festivala u pulskoj Areni.
Sljedeća glazbena poslastica u Areni svakako je live nastup trenutno najuzbudljivijeg elektronskog tandema današnjice Darkside, kojeg čine proslavljeni njujorški producent Nicolas Jaar i multiinstrumentalist Dave Harrington. Ovaj koncert odnedavno je postao i pravi ekskluzivitet s obzirom kako su glazbenici najavili kraj svoje suradnje za rujan ove godine, a koncert u Areni će biti jedna od posljednjih prilika da ih publika čuje uživo.
Darkside će predstaviti aktualni album „Psychic“ koji je već slovi za izdanje koje pomiče granice suvremene glazbe. Nicolas Jaar je nedavno proglašen za najtraženijeg „live“ izvođača elektronske glazbe po izboru publike relevantnog portala „Resident Advisor“, a još dobro pamtimo njegov nastup na prvom Dimensions festivalu 2012. godine. Darkside, sa svojim progresivnim zvukom koji kombinira elektronsku glazbu i psihodelični rock, koristeći jako puno improvizacije, te uz zanimljivu scenografiju zasigurno će hipnotizirati pulski amfiteatar.
Arena će inspirirati i berlinskog producenta i kompozitora Nilsa Frahma koji je nekonvencionanim korištenjem zastarjelih instrumenata i intimnom pristupu glazbi već rano u svojoj karijeri stekao mnoge obožavatelje. Listu sjajnih imena na koncertu otvorenja Dimensions festivala zatvara pjevač Kwabs, čiji snažan i produhovljeni vokal spaja afričku tradiciju s utjecajima r‘n’b i gospel glazbe te ih dovodi u sukob s zvukovima elektronskog, sintetičkog soula.
Svjetski poznati internet projekt Boiler Room i ove godine se pridružio Dimensions festivalu, pa će tako nastupi Cariboua, Nilsa Frahm i Kwabsa i gostiju iznenađenja biti prenošeni uživo putem Boiler Room kanala. Poznata je i satnica koncerta i Boiler Room prijenosa:

Nils Frahm 20.00-21.00

Kwabs 21.30-22.15

Darkside 22.45-23.45

Caribou 00.15-1.30

Uspjeh prošlogodišnjeg i prvog koncerta otvorenja Dimensions festivala u Areni na kojem su nastupili Bonobo, Mount Kimbie, Portico Quartet i Andrew Ashong dalo je festivalu i njegovoj brojnoj publici posve novu dimenziju vrijednu ponovnog dolaska.
Upravo je audio i video snimku s tog koncert Bonobo odabrao za svoj novi live album “The North Borders Tour” koji će svjetlo dana trebao ugledati početkom listopada, što je još jedan dokaz atraktivnosti Arene kao koncertnog prostora.
Nakon otvorenja, Dimensions festival će sljedećih četiri dana trajanja na tvrđavi i poluotoku Punta Christo predstaviti najbolje od house, techno, funk, soul, drum and bass, glazbene scene, a lista uključuje izvođače kao što su Jon Hopkins, Roy Ayers, Moodymann, Warpaint, Theo Parrish, Juan Atkins, Robert Hood, Gilles Peterson, Metro Area, Nina Kraviz, Floating Points, Omar, Mala, Kode 9, Ben Klock i više od 200drugih.
Povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po cijeni od 660 kuna za Dimensions festival i po cijeni od 240 kuna za koncert otvorenja u pulskoj Areni te vikend plus ulaznice po cijeni od 500 kuna koje vrijede za petak/subotu i četvrtak ili nedjelju, znači 2+1 dan po izboru možete nabaviti ovdje putem interneta, te na slijedećim pretprodajnim mjestima:
ZAGREB: Aquarius CD shop – Branimir centar Kneza Branimira 29, Aquarius CD shop – Maksimirska 16, Aquarius CD shop – Varšavska 1, Churchill – Arena centar Lanište 32, Churchill – Avenue Mall Av. Dubrovnik 16, Churchill – City Center West Jankomir 33, Daily News – Importanne Glavni kol. Trg Ante Starčevića 1,  Dirty Old Shop – Zagreb Tratinska 18, Mini me – Trg Petra Preradovića 1, Punkt – Branimir centar Kneza Branimira 29, Tvornica Kulture Šubićeva 2, Via Tours – Borongaj Krešićeva 32
PULA: Activa Travel Pula Scalierova 1
ZADAR: iGrow shop Stomorica 2
SPLIT: iGrow shop – Split Mihovilova širina 13
ŠIBENIK: Vino&Ino – Fausta Vrančića b.b.
RIJEKA: iGrow shop – Rijeka Blaža Polića 5
Na samoj festivalskoj lokaciji u Štinjanu, na dan održavanja festivala, u prodaji će biti i ostale kategorije ulaznica, također po jeftinijih cijenama za državljane regije. Festivalska ulaznica – 850 kuna, trodnevna ulaznica 700 kuna, dvodnevna ulaznica 500 kuna i dnevne ulaznice po 250 kuna.