Browse By

Activa – This World


Svatko to imalo prati trance scenu upoznat s likom i djelom Rob Stevensona poznatijeg pod aliasom Activa. Prošlo je prilično dugo od njegovog prvog izdanja. U međuvremenu se profilirao u jednog od i najboljih producenata na sceni. Osim rada na vlastitim produkcijama i projektima od kojih su najpoznatiji Mekk V, Solar Movement i mnogi drugi, poznat je i po produkcijama koje je radio za druge producente, kao npr. Reverse – Distant Destiny.
Njegovu kvalitetu prepoznao je i Paul van Dyk koji ga je uzeo pod svoje, a nedugo nakon toga i John Askew je shvatio o kakvom se potencijalu radi te ga je uzeo pod svoj Discover Records te mu odmah ponudio rad na debi albumu. Taj smo album između ostalog i mi imali prilike preslušati, a naše viđenje cijelog uratka pročitajte u sljedećim redovima.
Album započinje s ambijentalnom Minute One koja savršeno priliči početku albuma. Pjesma traje svega dvije minute a na nju se nadovezuje već svima poznata This World. Pjesma koja se našla u setovima mnogih dj-eva, od Paul van Dyka, John O`Callaghana, Simon Pattersona i mnogih drugih ovdje dolazi u malo drugačijem obliku. Pjesma je u također ambijentalnom obliku te iako se elementi iz orginala stalno ponavaljaju pjesma ni u jednom trenutku nije repetativna ili zamorna. Čak dapače, slušatelj uživa u lijepoj ali jednostavnoj melodiji, a pri svakom idućem slušanju se otkrivaju neki novi elementi. Nakon što nas je Rob uveo u album sa malo ambijentalnijim zvukovima vrijeme je i za prvu „pravu“ stvar. Riječ je o dakako o Can You Feel It. Pjesma malo progresivnijeg zvuka nas, uz ritmičnu bassliniju i „choped“ vokale vodi do breakdowna, a tamo nas čeka predivan glas Julie Harrington. Pjesma ima ono nešto, iako sam vokal ne tjera čovjeka da razmisli o smislu života. Ipak, ta kratka vokalna dionica je dovoljno dobra da ostane u glavi, pa da ju i par dana poslije pjevušite.

Nakon što smo i više nego zadovoljni s Robovim vokalnim debijem, slijedi pjesma pod nazivom Moments. Odmah se čuje jedan poznati zvuk. Ovaj puta se ne radi o Activa zvuku nego o zvuku jednog drugog producenta. Očito je da je ova pjesma nastala pod utjecajem posljednjih radova Martin Rotha. Naravno, to nije loše s obzirom da svi znamo o kakvom se producentu radi. I u ovoj pjesmi je Rob upotrijebio vokale. Doduše, teško je reći da su to vokali, više se radi o vokalnom sample-u koji zvuči zanimljivo pod utjecajem silnih efekata koje je Rob upotrijebio. Melodija koja slijedi se uklapa u cijeli ugođaj pjesme koji se nastavlja i na iduću pjesmu They Never Change. I ovdje je upotrebljen efekt „rezanja“ vokala, a vrhunac pjesme je kada basslinija počne svoje putovanje. Vokali su tu također prisutni, ovaj puta u nešto dužoj verziji, a nakon breakdowna ne dolazi melodija nego se više okreće ritmu i bassliniji. To je pozitivan odmah da se slušatelj malo odmakne od melodija. Da, to je trance album, ali ne treba pretjerivati, pa tako ni s melodijama. Zanimljivo je kako su na albumu prisutne tri vokalne pjesme i to u nizu, a da se ni ne primjeti. Osobno, jako sam osjetljiv na vokale, ali ovdje se sve tako dobro dozirano tako da čovjek teško povjeruje da se radi o debi albumu.
Sa They Never Change završavamo s vokalnim blokom i prelazimo na nešto malo žešće stvari. Na Atlantis se već osjeti utjecaj Activa zvuka kojeg svi znamo. Atlantis bi bilo najlakše opisati kao lakšu verziju njegovih Mekk V pjesama. Ritmična basslinija i jednostavna melodija zvuči solidno, i teško je očekivati da će ikome biti najbolja pjesma na albumu. Ali jako dobro odrađuje svrhu flowa koju je Rob htio postići. Putovanje kroz Activa svijet nastavljamo sa Salt Lake. Osobno, ovo mi je možda i najslabija pjesma na albumu. Jednostavno pjesma ne vodi nigdje, nema ništa zbog čega bih ju trebao zapamtiti. No opet, ako gledamo sa stajališta flowa, onda to već ima smisla. I sada dolazi vrhunac albuma. Prva na redu je Affirmation u Airflow Mixu kojeg već dugo nismo čuli. Airflow Mix je ustvari i proslavio Activu prije par godina  kada je izdao pjesmu Flashpoint u izvrsnom Airflow Mixu. Affirmation smo već imali prilike čuti u Tom Colontonio Remixu. Rob nam ovdje predstavlja jedan malo više uplifting zvuk i osobno mi je ova verzija bolja od remixa. Nakon što smo se dobro zagrijali s Affirmation vrijeme je za dugo očekivanu pjesmu koja je nastala u suradnji s Giuseppe Ottavianijem – Long Way Back. Pjesma počinje s brutalno dobrom basslinijom, a melodije koje dolaze iz pozadine samo pojačavaju ugođaj. Pjesma nekako ima više elemenata koji su svojstveni ottavianijevom radu. Pogotovo kada se dođe do melodije, koja nije nešto najbolje što smo ikada čuli, ali svakako tjera na plesanje. Uplifting savršenstvo, iako se ne radi u ničemu novome i revolucionarnom. Možemo samo zamisliti kako pjesma funkcionira u nekom klubu.
Za ponovni odmor od melodije Rob nam je ponudio već poznatu Get On With It koja zvuči kao da je skinuta s Paul van Dykovog albuma Out There And Back. Acid zvukovi, Discover melodija. Dovoljno da bi pjesma bila zanimljiva. Iduća pjesma, Don`t Live Me prilično podsjeća na Rise Above pogotovo zbog vokalnog sample-a, no tako je sve dok se ne dođe do melodije. Svi mi prije par godina uživali u pjesmama projekta poznatog pod nazivom Duende. Sada se imamo prilike prisjetiti tog zvuka, jer Don`t Live Me je upravo takva. Zvuči kao Duende pjesma, pogotovo zbog melodije. Danas je stvarno teško biti originalan, i nećemo  Robu za zlo što je upotrijebio već poznati recept – ali samo ovaj puta! Nakon toga nam dolazi još jedna poznata pjesma koja je već izašla početkom godine na Vanditu. Riječ je o Rise Above u Club mixu. Zanimljiva prija stoji iza tog Club Mixa. Rob ga je napravio čisto kao vježbu u Logic programu s kojim je tada počeo raditi i uopće nije imao namjeru tu verziju poslati labelu, no PvD ju je čuo te mu se svidjela zbog čega je i završila na vinilu. Svi mi koji smo uživali u Activa Remixu pjesme Shine On Filo & Peri-a sada dolazimo na svoje.

Another Day sadržava sve elemente tog remixa (osim vokala naravno). Ovo je nešto za što možemo sigurno reći – Activa style! Super pjesma, čak štoviše, jedna od boljih na albumu. U idućoj pjesmi nam Rob predstavlja jednog od trenutno najboljih mladih producenata – Gary Maguirea. Dva Discover headlinera su napravili mračnu pjesmu pod nazivom Terminal 5, koja na trenutke vuče na techy zvuk a na trenutke na uplifitng zvuk. Ipak, melodija je ta koja prevladava pjesmom i jako je dobra. Nevjerojatan je potencijal koja ova dva momka imaju, a ovom pjesmom tek su zagrebali površinu. Peetu S je producent s kojim smo se u prošlosti već nekoliko puta susretali. Njegovi tech trance uradci odišu prepoznatljivim stilom, što su prepoznali mnogi dj-evi koji redovito puštaju njegove pjesme. Naravno, njegovu kvalitetu je prepoznao i Rob koji ga je angažirao na albumu u pjesmi pod nazivom Wargame. Prava tech trance bomba koja pokazuje zašto je Peetu S toliko dobar i popularan producent. Kod ove pjesme nije toliko naglasak na melodiji koliko na dijelu koji slijedi nakon breakdowna. Ova pjesma sigurno radi puno štete u klubovima! I posljednja pjesma na albumu je Transmission koja je svima poznata. Rob je upotrijebio radove Simon Pattersona kao inspiraciju i napravio možda i najpopularniju pjesmu s albuma. Jako dobro, vidi se odnosno čuje se koliko je truda uloženo u njenu izradu.
Ostao nam je još i drugi cd ali o njemu ne bi previše pisali. Radi se o kolekciji ambijentalnih pjesama i remixevima  koja predstavlja lijep dodatak albumu.
Što za kraj reći? Rob je s ovim albumom postavio visoko ljestvicu i ako bude ikada radio na novom albumu morat će se jako potruditi napraviti nešto što će biti bolje od ovoga. Album nije revolucionaran, ali doista predstavlja najbolje od trance-a. Ako želite slušati pravi trance, bez bojazni da ćete naiči na pop zvuk ili bilo kakav drugi oblik dodvoravanja tržištu onda vam toplo preporučamo This World. Ovaj vam neće promjeniti život niti ćete o njemu jednog dana pričati unucima, ali će vam kvalitetno prikratiti sat vremena!
Recenzirao: Miroslav Kolev, Brija.com