Browse By

Izrada natalne karte – Otkrijte svoj potencijal

Predsjednik Josipović: Moj slogan “PravDA” odnosi se i na prava glazbenika na Internetu!

Predsjednik Josipović na Svjetskom summitu o autorskom pravu: „Moj slogan PravDA odnosi se i na prava glazbenika na Internetu!“ Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, održao je jučer na Svjetskom summitu o autorskom pravu u Bruxellesu, zapažen govor.  Istaknuo je kako je zdravo i raznoliko kulturno tržište  jedan od ključnih ciljeva njegova mandata.

Dodao je kako je to i sastavni dio hrvatskog pristupa EU, koji je  ovih dana osobito aktualan.

Predsjednik se osvrnuo i na izrazito slabu ponudu glazbenih djela na Internetu u Hrvatskoj i diljem jugoistočne Europe, zaključivši da uzrok slabe ponude ne leži niti u glazbenicima, niti u njihovim udrugama već u slabom interesu investitora. Stoga je upozorio i na važnost stvaranja uvjeta za učinkovitu borbu s visokim stopama internetskog piratstva koje je u cijeloj Europi jedan od glavnih uzroka slabije legalne ponude djela putem Interneta.

U naknadnom razgovoru s Paulom Williamsom, predsjednikom Upravnog odbora Američkog društva skladatelja, autora i izdavača (ASCAP), Josipović je rekao kako se njegov pobjednički izborni slogan „PravdDA“ može primijeniti i na autorsko pravo i umjetnička djela: “Taj slogan je bio namijenjen hrvatskom društvu, suočenom s brojnim problemima.  Ali on se odnosi i na moj stav prema intelektualnom vlasništvu – a taj je: treba pošteno platiti i podržati umjetnike i sve kulturne aktivnosti.”

Unatoč problemima koji zbunjuju cijelu svjetsku glazbenu zajednicu, Josipović je na pitanje „Što bi preporučio nekom tko se danas, u doba Interneta, želi baviti glazbom?“, odgovorio:

„Rekao bih – to je divna karijera. Iskoristite priliku, budite glazbenik. To je važno. To je jedno od najboljih zanimanja na svijetu.“

Hrvatski predsjednik je pozdravio strategiju Europske komisije za razvoj jedinstvenog tržišta i naglasio da je neophodno zadržati kulturnu raznolikost manjih europskih zemalja. Istaknuo je i pozitivne strane glazbene budućnosti. “Ulazak Hrvatske u EU omogućuje svim glazbenicima lakše mijenjanje mjesta boravka.  To je vrlo važno kako bismo mogli širiti i svoju kreativnost i svoje naslijeđe. Mi smo otvorena zemlja.”
Josipović, priznati skladatelj i bivši glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, na  kraju je objasnio i da je njegov glazbenički rad trenutno “zamrznut” jer mu  predsjednikovanje ostavlja  premalo slobodnog vremena.

Ipak, priznao je s osmijehom na licu: “Pretpostavljam da se moja djela sad ipak izvode više nego prije.”

%d blogeri kao ovaj: